NÁDOR AUTÓ ZRT. - Győr
img

Gumiabroncs információk

Tájékoztatás a forgalmazott gépjárművekre szerelt gumiabroncsokról az (EU) 2020/740 rendeletével összhangban

A közlekedési ágazat az Unió energiafogyasztásának egyharmadát teszi ki. 2015-ben az Unió teljes üvegházhatású gáz kibocsátásának 22 %-áért a közúti szállítás volt felelős. A gumiabroncsok – főként gördülő-ellenállásuk miatt – a járművek üzemanyag-fogyasztásának 20–30 %-áért felelősek. Ezért a gumiabroncsok gördülő-ellenállásának csökkentése jelentős mértékben hozzájárulna a közúti közlekedés üzemanyag-hatékonyságához, és ezáltal az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez, valamint a közlekedési ágazat dekarbonizációjához.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2020/740 rendelete meghatározza a gumiabroncsok paramétereire vonatkozó, címkézés útján történő harmonizált információszolgáltatás kereteit, lehetővé téve a végfelhasználók számára, hogy gumiabroncs vásárlásakor megalapozott döntést tudjanak hozni annak érdekében, hogy az üzemanyag-hatékony, tartós, biztonságos és alacsony zajkibocsátási szinttel rendelkező gumiabroncsok használatának előmozdítása révén javuljon a biztonság, magasabb legyen az egészségvédelem szintje és növekedjen a közúti közlekedés gazdasági és környezeti hatékonysága.

Az (EU) 2020/740 rendelet teljes szövege ezen a linken érhető el.

A gumiabroncsok állapota kiemelt szerepet játszik a jármű biztonságos vezethetőségének szempontjából. A biztonságos közlekedés, az üzemanyag-hatékonyság és a nedvestapadás optimalizálása érdekében a gumiabroncsok nyomását és állapotát rendszeresen ellenőrizni kell. Mindemellett a tényleges üzemanyag-megtakarítás és a közúti közlekedésbiztonság nagyban függ a vezetői stílustól is. A környezettudatos vezetés jelentős mértékben csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást.
[További tippek a gazdaságos vezetés érdekében]

Az MM Import Kft. ezúton közzéteszi a Magyarországon forgalmazott Mitsubishi modellekre felszerelt gumiabroncsokra vonatkozó adatokat.

Áttekintő táblázat:

gumiabroncsok


Az egyes modellekre vonatkozó adatlapok és gumiabroncscímkék a következő linkeken érhetők el.


Gumiabroncscímke

A gumiabroncscímke felső részén szereplő információk:

cimke

(I) QR-kód: Információ az EU termékadatbázisban.
(II) Kereskedelmi név vagy védjegy.
(III) Gumiabroncstípus-azonosító.
(IV) Gumiabroncs méretjelölése, terhelési- és sebességindexe.
(V) Gumiabroncs osztálya:
C1: személygépjárművek
C2: kisteherautók
C3: nehéz tehergépjárművek
(VI) Üzemanyag-hatékonysági osztály: Az üzemanyag-hatékonysági osztály A-tól (leghatékonyabb) E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. Egy csúcskategóriás gumiabroncs kisebb gördülési ellenállással rendelkezik, ezért kevesebb energiát igényel a jármű mozgatásához. Ez alacsonyabb energiaköltségeket jelent (fosszilis tüzelőanyagok vagy villamos energia).
(VII) Nedvestapadási osztály:
A nedvestapadási osztály A-tól (rövidebb fékút nedves aszfalton) E-ig (leghosszabb fékút nedves aszfalton) terjed.


A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk az olyan gumiabroncsoktól eltérő minden gumiabroncs esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott minimumértékeit vagy a jégtapadási jelzőszám vonatkozó minimumértékeit, illetve mindkettőt:

cimke2

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a hótapadási jelzőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott minimumértékeit:

cimke3

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Hótapadás piktogram.
(III) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a jégtapadási
jelzőszám vonatkozó minimumértékeit:


cimke4

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Jégtapadás piktogram.
(III) EU rendelet sorozatszáma.A gumiabroncscímke alsó részén feltüntetendő információk azon gumiabroncsok esetében, amelyek elérik a hótapadási jel-
zőszámnak az ENSZ EGB 117. sz. előírásában meghatározott vonatkozó minimumértékeit és a jégtapadási jelzőszám minimu-
mértékeit egyaránt:


cimke5

(I) A külső gördülési zaj osztálya és mért értéke: A külső zaj osztály A-tól (kevesebb zaj a járművön kívül) és B-ig terjed (nagyobb zaj, a C osztály zajszintje már nem megengedett). Ez a zaj különbözik az „üregzajtól”, amely a felnikből az autó belsejébe továbbjut.
(II) Hótapadás piktogram.
(III) Jégtapadás piktogram.
(IV) EU rendelet sorozatszáma.
További tippjeink a gazdaságos vezetést illetően

A gazdaságos közlekedés érdekében néhány műszaki követelménynek teljesülnie kell. A gazdaságos üzemanyag-fogyasztás egyik legfontosabb előfeltétele a motor helyes beállítása. Ajánlott a járművet a karbantartási előírásoknak megfelelően rendszeresen karbantartani, ezzel biztosítható hosszú élettartama és optimális gazdaságossága. Vegye figyelembe, hogy egyéni vezetési stílusa, valamint a közlekedési feltételek messzemenően befolyásolják a gazdaságosságot, a kipufogógáz- és zajkibocsátást. Ha a fékek, gumiabroncsok és a motor kopását, valamint a káros környezeti hatásokat alacsony szinten szeretné tartani, vegye figyelembe a következőkben foglaltakat.

Gyorsítás és lassítás
Mindig a forgalom ritmusának megfelelően, lehetőleg egyenletes sebességgel vezessen. Kerülje hirtelen és gyors elindulást, illetve a hirtelen gyorsításokat és hirtelen fékezéseket; ezek mind megnövelik az üzemanyag-fogyasztást.

Sebességváltás
Csak a megfelelő sebességnél és motorfordulatszámnál kapcsoljon sebességfokozatot. Mindig a lehető legmagasabb fokozatban vezessen.

Városi forgalom
A gyakori elindulás és megállás növeli az átlagfogyasztást. Lehetőleg folyamatos haladást biztosító utakat válasszon. Ha olyan szakaszon vezet, ahol torlódást észlel, kerülje az alacsony sebességfokozatok magas fordulatszámon történő használatát.

Alapjárat
A motor alapjáraton is fogyaszt üzemanyagot, ezért ne hagyja a motort hosszabb ideig alapjáraton járni.

Sebesség
Minél nagyobb a jármű sebessége, annál nagyobb az üzemanyag-fogyasztása. Kerülje a teljes gázzal való közlekedést. Már kismértékű gázpedál felengedés is jelentős fogyasztáscsökkenést eredményezhet.

Gumiabroncsok nyomása
Rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncsok levegőnyomását. Az alacsony abroncsnyomás nemcsak a gördülési ellenállást és az üzemanyag-fogyasztást növeli, hanem kedvezőtlenül befolyásolja a gumiabroncs kopását, valamint a jármű úttartását is.

Felesleges terhelés
Ne szállítson magával felesleges terheket a csomagtérben. A gyakori elindulások és megállások miatt – legfőképpen városi forgalomban – jelentős fogyasztásnövekedést okoz a megnövelt járműtömeg. A tetőcsomagtartót, síléctartót stb. a használat után minél hamarabb szerelje le, mivel a megnövekedett légellenállás a jármű fogyasztását nagymértékben növeli.

Hideg motor indítása
A motor hidegindítása fokozott üzemanyag-fogyasztással jár. Ne melegítse be a motort álló helyzetben, indítás után a motort óvatosan terhelve lehetőleg minél előbb induljon el.

Klímaberendezés
A klímaberendezés működtetése növeli az üzemanyag-fogyasztást.