NÁDOR AUTÓ ZRT. - Győr
img

A Mitsubishi története

1870-ben Yataro Iwasaki, egy japán rizskereskedő család gyermeke Tsukumo Shokai néven létrehozta saját kereskedőcégét, amelyhez három hajó is tartozott. 1875-ben Iwasaki új nevet adott cégének: Mitsubishi Gőzhajó Társaság. A családi címer három gyémántja, valamint egy baráti család három tölgylevelet ábrázoló címeréből alakult ki az embléma. „Mitsu” jelentése magyarul három, a „bishi” pedig a gyémánt japán elnevezése. A mai Mitsubishi-embléma 1914 óta változatlan.

 

1917-ben a Mitsubishi-birodalom hajói után megszületett az első sorozatban gyártott japán személyautó, a Mitsubishi A-modell. A hétüléses, favázas autóba 2,8 literes, négyhengeres, 35 lóerős benzinmotor került. Egy évvel később bemutatták a cég első teherautóját (T-1), 1920-ban elkészült az első Mitsubishi gőzmozdony, 1921-ben pedig levegőbe emelkedett a gyár első repülőgépe. 1933-ban a Mitsubishi bemutatta a világ első búvárhajóját, amely 1000 méteres mélységbe tudott leereszkedni.

 

A ma több mint negyven óriásvállalatból álló Mitsubishi-cégcsoport a világ egyik legnagyobb és legkiterjedtebb ipari konszernje. Ezek között szerepel az 1970-ben önállóvá vált Mitsubishi Motors Corporation éppúgy, mint a szórakoztatóelektronikával, telekommunikációval, számítástechnikával foglalkozó Mitsubishi Electric, vagy a fényképezőgépeiről ismert Nikon. Kevesen tudják például azt, hogy a világ egyik legnagyobb bankját a Mitsubishi tudhatja magáénak, és hogy Japán egyik legnépszerűbb söre, a Kirin is a Mitsubishi-konszern terméke.

 

A Mitsubishi Motors Corporation mérnökei az elmúlt három évtizedben hihetetlen tempót diktálnak a fejlesztésben. Kifinomult motortechnika, többszelepes vezérlés, előbb mechanikus, majd elektronikus befecskendezés, közvetlen benzinbefecskendezés (GDI-technológia), összkerékmeghajtás és összkerék-kormányzás, elektronikus motor- és futómű-felügyeleti rendszer, nem utolsó sorban pedig magas szintű biztonsági és környezetvédelmi megoldások jelzik: a Mitsubishi a világ élvonalába tartozó autók gyártása mellett kötelezte el magát.

 

Magyarországon 2005 óta a Mitsubishi Motors Import Kft. (MM Import Kft.) a Mitsubishi gépjárművek hivatalos importőre, amely az Emil Frey-cégcsoport tagjaként azt a célt tűzte maga elé, hogy kiépített és optimalizált márkakereskedői hálózaton keresztül növelje a Mitsubishi személygépkocsik értékesítési volumenét, és erősítse a Mitsubishi Motors cég hírnevét Magyarországon. A cégcsoport üzleti filozófiájának alapelve: a vásárlók kiszolgálása nem az autók eladásával ér véget, hanem akkor kezdődik.